Etiologie en neuroimaging van depressie
achtergrond De etiologie van depressieve stoornissen is in vele opzichten onbekend. Genetische factoren, vroegkinderlijke ervaringen, psychologische factoren en copingsstijlen, somatische aandoeningen, life events en vele andere risicofactoren zijn van invloed op het ontstaan van depressie en/of het recidiveren ervan. Voorts is onvoldoende duidelijk hoe de huidige behandelingen tot verbetering van de symptomen leiden. Dit geldt voor zowel unipolaire als bipolaire depressies. Bij het onderzoek naar de etiologie en de behandeleffecten van depressie biedt het ter beschikking komen van neuroimagingtechnieken als single photonemissiecomputertomografie (spect), positronemissietomografie (pet) en functionele magnetic resonance imaging (fmri) veel mogelijkheden om veranderingen in het brein te onderzoeken.
doel Met deze presentaties wordt beoogd: (1) de huidige stand van zaken aangaande de gepresenteerde onderwerpen samen te vatten, en (2) de resultaten van onze recente onderzoeksprojecten weer te geven in de context van de eerdere bevindingen.
methode Presentatie van 4 onderzoeksprojecten van het Zorgprogramma Stemmingsstoornissen amc.
methoden In deze onderzoekslijn verrichten wij onderzoek dat gericht is op de etiologische en neurobiologische aspecten van de diagnostiek en/of de behandeling van depressie. Hierin wordt een breed terrein onderzocht, waarin enerzijds descriptief de symptomen van depressie aan bod komen en anderzijds het bestaan van neurobiologische markers voor unipolaire of bipolaire stoornissen. Tevens worden behandeleffecten van selectieve serotonineheropnameremmers onderzocht door middel van spect en fmri.