Vraag- en aanbodontwikkeling in de regionale ggz
De geestelijke gezondheidszorg (ggz) als een markt van vraag en aanbod, dat is de uitdaging waar de sector voor staat. Aspecten zoals zorginnovatie en kwalitatief hoogwaardige zorg moeten worden geborgd in een zorgmarkt die aan verandering onderhevig is (andere financiering, meerdere aanbieders en commercialisering). Tegelijkertijd moet worden gezorgd voor een gezonde bedrijfsvoering en een optimaal bereik van de doelgroep.
Hoe krijgt de ggz inzicht in de zorgvraag in de regio? Hoe kan zij haar aanbod op korte en middellange termijn hierop afstemmen? Hoe kan zij daarnaast anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en haar meerjarenbeleid vraaggericht vormgeven? Deze vragen houden beleidsmakers van ggz-instellingen, maar ook zorgverzekeraars en overheidsinstanties in toenemende mate bezig.
In deze presentatie wordt ingegaan op de mogelijkheden om een model te ontwikkelen waarmee op continue basis informatie kan worden gegenereerd over de zorgvraag naar ggz op regionaal niveau. Uit welke componenten bestaat zo'n vraag- en aanbodmodel, welke informatie is nodig om deze componenten invulling te geven en is deze informatie beschikbaar en toepasbaar?
Structureel inzicht in de zorgvraag in de regio is van essentieel belang om het aanbod nu en in de toekomst vorm te kunnen geven. Momenteel ontbreekt dit in de ggz, onder andere doordat informatie veelal simpelweg niet voorhanden is. Een beeld van de regio is nog maar moeilijk te schetsen, omdat onduidelijk is wat een ggz-regio is. Kortom, de weg naar een vraaggestuurd beleid is nog onoverzichtelijk. Een model waarmee op regionaal niveau de match tussen vraag en aanbod tot stand kan worden gebracht, zal een meerwaarde zijn voor de ggz bij het ontwikkelen van het beleid voor de komende jaren.