Beleidsondersteuning in de hele zorgketen
achtergrond Veel onderzoek is gericht op het genereren van 'evidence' over behandelmethodes. Toepassing van deze onderzoeken in de dagelijkse behandelpraktijk levert hogere kwaliteit: de basisgedachte achter evidence-based medicine. Maar in de afstemming en de organisatie van deze behandelpraktijk gaat het vaak mis. Het gevolg: grote moeite om zorgvraag en -aanbod op elkaar af te stemmen, een slechte logistieke bedrijfsvoering, fouten in de uitvoering van de zorg en veel moeite om uitkomsten van zorg te objectiveren. Verbetering op deze gebieden leidt niet alleen tot evidence-based practice en betere resultaten bij cliënten, maar ook tot betere resultaten van onze sector als geheel.
doel De onderzoekslijn richt zich op verschillende aspecten van beleidsondersteuning in de hele zorgketen: van zorgvraag, via zorgverlening tot verantwoording. Doel is om 'evidencebased' management mogelijk te maken, waarbij praktische beslissingsondersteuning op basis van state-of-the-artinzichten mogelijk wordt.
methode De onderzoekslijn bestaat uit twee praktijkgerichte promotieonderzoeken en een projectonderzoek: (1) vraag- en aanbodontwikkeling in de regionale ggz; (2) zorglogistieke bedrijfsvoering in de ggz; (3) evaluatieonderzoek naar de basisset prestatie-indicatoren ggz en verslavingszorg.
resultaten In het eerste onderzoek wordt gewerkt aan een model waarmee op continue basis informatie kan worden gegenereerd over de zorgvraag naar ggz op regionaal niveau. Het tweede onderzoek richt zich op de vraag hoe zorgprogramma's en klinische paden kunnen worden gebruikt om excellente bedrijfsvoering binnen de ggz te behalen. In het derde onderzoek is een evaluatie uitgevoerd van de basisset prestatie-indicatoren en van de praktische implicaties van het gebruik van deze set.
conclusie State-of-the-artinformatie over de potentiële zorgvraag, een excellente bedrijfsvoering en het gemakkelijk afleggen van verantwoording worden steeds belangrijker. Elk van de gepresenteerde onderzoeken levert hulpverleners en beleidsmakers waardevolle inzichten hierover op. De meerwaarde van deze onderzoekslijn zit in de geïntegreerde aanpak: die leidt, net als in de reguliere behandelpraktijk, tot significant betere resultaten.