Koopverslaving: een overzicht
achtergrond Dwangmatige kopers of koopverslaafden ervaren een permanente drang om te kopen, ongeacht de financiële middelen. Aandacht voor koopverslaving is pas de laatste decennia toegenomen, zowel in de wetenschappelijke literatuur als in de media. Al rond 1910 werd door Kraepelin en Bleuler gesproken van 'oniomanie', maar binnen de huidige geestelijke gezondheidszorg blijft koopverslaving een betrekkelijk onbekend probleem.
doel Oriëntatie op aard en omvang van het verschijnsel koopverslaving.
methode Er volgde een literatuuronderzoek in Medline, PubMed en Psycinfo in de periode van 1966 tot april 2007 waarbij naast 'oniomania' de zoektermen 'buying', 'shopping', 'consumption' en 'compulsive', 'pathological', 'impulsive', en 'uncontrolled' werden gecombineerd. Artikelen die een overzicht gaven van de kenmerken, behandeling, etiologie en epidemiologie werden geselecteerd. Bibliografieën en literatuurverwijzingen in de geselecteerde artikelen werden eveneens bestudeerd en zo nodig verwerkt. Er werd geen onderscheid gemaakt in leeftijdscategorieën. Tot slot werd er contact gezocht met enkele auteurs met betrekking tot de in hun onderzoek gehanteerde vragenlijsten.
resultaten en conclusie Epidemiologische gegevens worden gepresenteerd, evenals de bevindingen over de psychiatrische symptomen in relatie tot de etiologie. Tot slot worden enkele aanknopingspunten voor wetenschappelijk onderzoek en behandeling genoemd.