Incidentie van middelengebruik bij psychiatrische crisiscontacten
achtergrond Middelengebruik en -misbruik zijn frequent een oorzaak voor het ontstaan van psychiatrische crises binnen en buiten kantooruren.
doel Een epidemiologische beschrijving van de aanmeldingspopulatie buiten kantooruren van een ggz-organisatie met middelengebruik in een stad in de grensstreek met Duitsland.
methode De poster geeft een beschrijving van deze problematiek en bestrijkt de registratie van crisiscontacten buiten kantoortijd over een periode van twee jaar. In die periode werd door de crisisdienst systematisch bijgehouden welke crises zich aandienden bij het crisisteam. Naast enige demografische gegevens werd bijgehouden om wat voor psychiatrische problematiek het ging, welke middelen er in het spel waren, met wie de betrokken patiënten hulpverleningscontacten hadden en wat de uitkomst van de crisisinterventie was. De verslagen van crisiscontacten werden ingevoerd in zowel een databestand als een analyseprogramma voor kwalitatief onderzoek, maxqda (verbi Software, Marburg, Duitsland). Achtergrondgegevens werden in het databestand ingevoerd, terwijl de uitspraken over de aard van het crisiscontact in maxqda werden ingevoerd, met name om tot een systematische rubricering te komen. Na rubricering werden de codes ingevoerd in het gegevensbestand met de achtergrondgegevens.
resultaten In lijn met eerder onderzoek (Wolff e.a. 2007) blijkt er een hoge prevalentie van middelengebruik, niet alleen onder jonge patiënten. Uitgangspunt van de gegevens is het oordeel van de crisismedewerker, een waarneming waarbij zeer waarschijnlijk sprake is van onderregistratie.
conclusie Het vastleggen van gegevens over middelengebruik kan een startpunt zijn van samenwerking zoals deze sedert jaren door de regionale instelling voor verslavingszorg wordt gezocht. Deze gegevens bieden zicht op de omvang van een groeiende problematiek in de ggz, waarvoor door ggz Nederland reeds in 2004 stimuleringsprogramma's zijn uitgeschreven. Met name het operationaliseren van een dergelijke samenwerking vergt een grote inspanning, die afhankelijk is van een groot aantal betrokkenen zowel aan de zijde van de ggz als aan de zijde van de verslavingszorg.