Het inventariseren van beperkingen bij malingeren en onderpresteren
achtergrond De vraag ontstond of bij malingering (simuleren/aggraveren) of onderpresteren (arbeidsrelevante) beperkingen worden vastgesteld.
doel Onderzocht werd dan ook het bestaan van beperkingen op psychiatrisch gebied bij malingeren en onderpresteren in arbeids- en civielrechtelijke procedures.
methode Bij 46 expertises werd voor het detecteren van malingeren en onderpresteren gebruikgemaakt van de aktg (Amsterdamse Korte Termijn Geheugentest), de Structured Inventory of Malingered Symptomatology (sims) en de Test of Memory Malingering (tomm). In het huidige onderzoek is tevens gekeken naar copingstrategieën middels de Utrechtse Coping Lijst (ucl).
resultaten Het percentage dat onderpresteert, malingert of beide doet, blijkt in de onderzoekspopulatie vrij hoog (64%). Beperkingen op psychiatrisch gebied werden bij 62% van de personen die onderpresteren en/of malingeren geformuleerd. De groep die geen afwijkingen op detectietests heeft, heeft significant vaker zowel beperkingen in persoonlijk als sociaal functioneren volgens de fml (Functionele Mogelijkheden Lijst). De groep die onderpresteert en/of malingert, scoort significant hoger op de categorie 'vermijden' van de ucl.
conclusie Onderpresteren en malingeren kunnen externe motieven hebben (bijvoorbeeld een financiële tegemoetkoming), maar ook samen gaan met arbeidsrelevante beperkingen op andere grondslag. Personen zonder testafwijkingen hebben vaker beperkingen op meerdere gebieden. Simuleren, malingering en vermijden kunnen een overlap vertonen.