Persoonlijkheidsstoornissen: epidemiologie, etiologie, beloop, behandeling en preventie
leerdoel Deelnemers krijgen inzicht vanuit recente onderzoeksliteratuur in het vóórkomen van persoonlijkheidsstoornissen, in de etiologie, het beloop, de resultaten van de diverse behandelingen en mogelijke preventieve interventies.
achtergrond Uit recente literatuur blijkt dat persoonlijkheidsstoornissen voorkomen bij 10-15% van de normale bevolking en bij circa 60% van de psychiatrische patiënten (Eurelings- Bontekoe e.a. 2007). De etiologie is multicausaal, waarbij genetische en aangeboren factoren en ontwikkelingsfactoren zich op een ingewikkelde en idiosyncratische manier vermengen tot de uiteindelijke persoonlijkheid. Het blijkt dat persoonlijkheidsstoornissen minder stabiel zijn dan altijd gedacht werd; bepaalde facetten zijn veranderlijk en daarmee ook beïnvloedbaar als het gaat over behandeling en preventie. Ook blijken moderne behandelingen bijvoorbeeld met nieuwe vormen van farmaco- en psychotherapie te leiden tot positievere resultaten. Daarnaast kunnen preventieve maatregelen zoals het verhogen van de kwaliteit van leven, leiden tot geringere materiële en immateriële kosten.
methode Presentatie van relevante onderzoeksliteratuur en discussie met deelnemers.
resultaat De deelnemers hebben aan het einde van de workshop een beter inzicht in epidemiologie, etiologie, beloop, behandelmogelijkheden en preventieve interventies bij patiënten met persoonlijkheidsstoornissen.