Het 'Eetcontroleprogramma': een overzicht van 5 jaar klinische behandeling van obesitas bij kinderen met een verstandelijke beperking
achtergrond De exponentiële toename van de nieuwe welvaartsziekte obesitas met dreigende morbiditeit en mortaliteit heeft grote publieke en politieke aandacht. Kinderen met een verstandelijke beperking en obesitas vormen een relatief onderbelichte groep, hoewel de begeleiding en de behandeling van deze groep meer complex en intensief zijn. Residentiële instelling De Hondsberg te Oisterwijk richt zich specifiek op de complexe problematiek van jongeren met een verstandelijke beperking en heeft expertise opgebouwd betreffende eetstoornissen. Doel van de studie was evaluatie van behandelingsresultaten van het 'Eetcontroleprogramma' over de periode 2001-2006.
methode Een centrale rol binnen het 'Eetcontroleprogramma' speelt het 'stippendieet', ontwikkeld in 1991 voor kinderen met het praderwillisyndroom. De energetische waarde van een voedingsmiddel wordt aangeduid met stippen: één stip is equivalent aan 25 kcal. De kleur van de stip (groen of oranje) geeft aan of het product meer of minder gezond is. De ervaring leert dat zelfs kinderen met een verstandelijke beperking dit dieet onder begeleiding kunnen hanteren. De behandeling bestaat verder uit een bewegingsprogramma en gedragsmodificatie voor patiënt en zijn omgeving.
patiënten In de periode 2001-2006 werden 55 kinderen met extreem overgewicht klinisch behandeld. Onder hen bevonden zich 9 kinderen met een prader-willisyndroom, 1 kind met biedlbardetsyndroom en 1 met een gendefect.
resultaten Gewichtsreductie gerelateerd aan de 'body mass index' (bmi) was significant, ook bij patiënten met het prader-willisyndroom.
conclusie Het 'Eetcontroleprogramma' is een uitstekende behandeling voor obesitas bij kinderen met een verstandelijke beperking.