Addendum ouderen bij de Multidisciplinaire richtlijn Angststoornissen
achtergrond De adviezen uit de huidige Multidisciplinaire richtlijn Angststoornissen zijn voornamelijk gebaseerd op onderzoek waarbij mensen van 60 of 65 jaar en ouder werden uitgesloten van deelname. Het is de vraag of de resultaten uit dit onderzoek zo maar te extrapoleren zijn naar een oudere populatie. Dit geldt niet alleen voor de behandeling, maar ook voor de diagnostiek. De Landelijke Stuurgroep Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft besloten om onder haar auspiciën een addendum voor ouderen te ontwikkelen bij de Multidisciplinaire richtlijn Angststoornissen, die in 2003 is verschenen.
doel De werkgroep die betrokken is bij het samenstellen van het addendum verwacht met deze richtlijn en de presentatie ervan op het voorjaarscongres van de NVvP een bijdrage te kunnen leveren aan verbetering van de herkenning en adequate behandeling van angststoornissen bij ouderen, door een helder overzicht te geven van de beschikbare kennis op dit gebied. Het addendum richt zich specifiek op verschillen in prevalentie, classificatie en symptomenbeeld, het diagnostisch proces, differentiaaldiagnostische overwegingen, meetinstrumenten en de behandeling van angststoornissen bij ouderen versus angststoornissen bij jongere volwassenen. De bijblijfsessie is gericht op het uiteenzetten van de belangrijkste conclusies en adviezen in het addendum.
methoden Deze richtlijn is zoveel mogelijk gebaseerd op het beste beschikbare bewijs uit gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek en is geschreven door inhoudelijke experts op het gebied van angststoornissen bij ouderen. Relevante artikelen werden verzameld door het verrichten van systematische zoekacties van publicaties tot en met april 2007 door middel van de zoekprogramma's Medline, PsycInfo, Cochrane, embase en PiCarta.
resultaat Een conceptversie van het addendum is op dit moment aan de betrokken beroepsverenigingen voorgelegd voor commentaar.