Multidisciplinair preconceptioneel advies
leerdoel Kennis verwerven over opzet van multidisciplinaire poliklinische setting, multidisciplinair samenwerken en communicatie met verwijzers en patiënten.
achtergrond Psychiatrische aandoeningen komen frequent voor bij zwangeren en kraamvrouwen, hebben een hoge recidiefkans en worden over het algemeen onderbehandeld. Er zijn een aantal risicofactoren (zowel psychiatrisch, obstetrisch als psychosociaal) beschreven voor het ontstaan van een psychiatrische stoornis rond de zwangerschap. Psychiatrische ziekte heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het welbevinden van de aanstaande moeder, maar psychiatrische stoornissen kunnen tijdens de zwangerschap ook leiden tot obstetrische complicaties en na de bevalling tot een gestoorde moeder-kindband.
doel Preventie is, gezien deze ingrijpende gevolgen, belangrijk voor vrouwen met een verhoogd risico op een psychiatrische stoornis; allereerst om vroegtijdig vrouwen met een verhoogd risico op psychiatrische decompensatie tijdens zwangerschap of post partum te identificeren en vervolgens om daaruit voortvloeiend gerichte behandeladviezen ter voorkoming van psychiatrische ontsporing voor die kwetsbare periode te geven.
methode (1) Beschrijven van de opzet van een succesvolle multidisciplinaire poliklinische setting. (2) Aan de hand van een aantal casussen op interactieve wijze met deelnemers illustreren hoe psychiater, gynaecoloog en kinderarts kunnen samenwerken en komen tot een gezamenlijk advies.
conclusie Deze wijze van preventieve multidisciplinaire consultatie is voor deze patiëntenpopulatie succesvol gebleken.