Het bepalen van 'wils(on)bekwaamheid' in het Verenigd Koninkrijk en Nederland aan de hand van een algoritme
leerdoel Leren omgaan met het begrip van wils(on)bewaamheid en de manier waarop hier in het Verenigd Koninkrijk (vk) en Nederland tegenaan wordt gekeken. Tevens wordt geleerd hoe een algoritme de besluitvoering kan vergemakkelijken.
Het recht van elk individu om zijn eigen keuzes te maken, is een onderdeel van de medische ethiek door de eeuwen heen. In de 20ste eeuw zien we dat er veel kritiek is op dit belangrijke grondprincipe. De westerse cultuur worstelt met deze erfenis. Het bepalen van 'wils(on)bekwaamheid' lijkt het model voor advocaten en juristen om te garanderen dat alle rechten van een individu worden meegewogen bij de uiteindelijke beslissing of iemand wils(on)bekwaam is.
Aan de hand van een presentatie gebaseerd op een aantal casussen worden de principes van wils(on)bekwaamheid volgens de Engelse en Nederlandse wet uitgelegd. Experts van Engelse en Nederlandse bodem zullen elk een complexe casus voorleggen waarin de grenzen van de wet en de principes hiervan worden uitgelegd, met daarbij de juridische (on)mogelijkheden. Op belangrijke onderdelen (essentiële punten) worden de verschillen tussen de wettelijke en ethische kaders naar voren gehaald met als doel de conceptuele en culturele verschillen te benadrukken. Een algoritme dat helpt bij het vastleggen van belangrijke gegevens, wordt gebruikt om te demonstreren dat het op een juiste manier vastleggen van gegevens, zowel de behandelaar als de instelling beschermt tegen het risico van het verkrijgen van een foutpositieve uitslag.
Aan de hand van voorbeelden uit de zaal kan de kwaliteit van het algoritme worden aangetoond. Inbreng van de deelnemers is hierbij van groot belang.