Farmacotherapeutische behandelalgoritmen bij ernstige persoonlijkheidsstoornissen
leerdoel Overzicht van het gebruik van klinische richtlijnen voor psychofarmaca bij ernstige persoonlijkheidsstoornissen op basis van vastgestelde effectiviteit. Zoeken naar theoretische onderbouwing van werkingsmechanismen.
De nieuwe Multidisciplinaire richtlijn voor Persoonlijkheidsstoornissen omvat naast aanbevelingen voor psychiatrisch management en psychotherapie ook bijgestelde algoritmen voor de farmacotherapeutische behandeling van uiteenlopende clusters van klachten en problemen: cognitief- perceptuele symptomen, impulsieve gedragsontregeling en affectieve disregulatie. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op een kritisch review van het beschikbare wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van verschillende psychofarmaca bij persoonlijkheidsstoornissen.
In deze workshop worden deze nieuwe behandelalgoritmen gepresenteerd in het licht van een recent uitgevoerde meta-analyse van de beschikbare gerandomiseerde gecontroleerde trials (rct's) waarin geprobeerd is deze richtlijn verder te valideren conform de principes van de evidence based medicine. Op basis van de al dan niet aangetoonde effectiviteit van antipsychotica, anxiolytica, antidepressiva en stemmingsstabilisatoren op verschillende gedragscomponenten bij persoonlijkheidsstoornissen wordt nader ingegaan op de mogelijke aangrijpingspunten, neurotransmitters en pathofysiologie. In interactie met de zaal zal op basis van empirisch aangetoonde effectiviteit gezocht worden naar theoretische hypothesen betreffende mogelijke werkingsmechanismen.