Opzetten en uitvoeren van een kwaliteitsvisitatie farmacotherapie
leerdoel Verkrijgen van deskundigheid in het opzetten en uitvoeren van een kwaliteitsvisitatie farmacotherapie binnen een instelling als onderdeel van het kwaliteitsbewakingssysteem. Verkrijgen van kennis omtrent implementeren van richtlijnen en de mogelijke knelpunten en oplossingen hiervan.
Kwaliteitsvisitatie (in eerdere cursussen aangeduid als auditing) is een essentieel en stimulerend onderdeel van het kwaliteitsbewakingssysteem binnen een instelling. Sinds september 2001 is binnen Parnassia/PsyQ een procedure ontwikkeld en geïmplementeerd. Per september 2004 zijn alle afdelingen minimaal eenmaal bezocht en intussen is de tweede ronde bijna afgerond.
De laatste jaren is gewerkt aan de implementatie van de richtlijnen van de nvvp en implementeren van het Normrapport Farmaceutische zorg in ggz-instellingen (zie www.ggzkennis.net). Tevens is de procedure aangepast aan ontwikkelingen rond het elektronisch patiëntendossier en terugkoppeling van prescriptie.
Met kwaliteitsvisitatie wordt beoogd de professionaliteit van prescriptie en verstrekken van psychofarmaca te vergroten. De werkwijze is het collegiaal doornemen van de procedure en de praktijk van de (keten)processen van medicatie voorschrijven tot effectmeting. Dit gebeurt op een niet veroordelende wijze en zodanig dat de uitkomst en de eventuele verbeterpunten door de afdeling worden gedragen.
In deze cursus wordt stilgestaan bij de opzet en de uitvoering van een kwaliteitsvisitatie met aandacht voor inhoudelijke, procedurele en communicatieve knelpunten. Eveneens worden praktische oplossingen besproken, zoals het ontwikkelen en het evalueren van een vragenlijst, het formaliseren en het vaststellen van taken en verantwoordelijkheden bij de borging van de resultaten.
Deelnemers krijgen de ontwikkelde procedurebeschrijvingen en de vragenlijst vooraf toegestuurd.