Interactievaardigheden bij psychiatrische problematiek
leerdoel Kennismaken met de training interactievaardigheden.
In deze cursus maakt de deelnemer op een actieve manier kennis met de training interactievaardigheden. Deze training richt zich op het leren hanteren van de problemen in het contact en in de samenwerking tussen hulpverleners, psychiatrische cliënten en hun familie. Al 10 jaar wordt deze training met succes gegeven aan hulpverleners en familieleden van cliënten met psychotische stoornissen en schizofrenie.
De belangrijkste kwalitatieve bevindingen uit onderzoek naar de effecten van de training 'Interactievaardigheden voor hulpverleners' (M. Grijpdonck, B. van Meijel en Y. Megens, Universiteit Utrecht, 2007) zijn: de coping en de arbeidssatisfactie van verpleegkundigen en de tevredenheid van cliënten nemen toe. Deze effecten zijn van belang ter voorkóming van samenwerkingsproblemen bij behandeling en de zorg.
In 2007 is het programma verder ontwikkeld voor persoonlijkheidsstoornissen (cluster B), verslaving en autisme. Daarmee is er meer aandacht gekomen voor territoriale gedragingen en voor de impact op de interactie van de handicaps die bij deze stoornissen voorkomen. Deze ontwikkelingen worden in de cursus toegelicht.