Groepsgewijze psycho-educatie en theory of mind training voor volwassenen met autisme
leerdoel Na deze cursus: (1) kennen de cursisten twee nieuwe behandelmodules voor normaal begaafde volwassenen met autisme (ass) voor groepsgewijze psycho-educatie (pe) en theory of mind(ToM)-training; (2) zijn de cursisten in staat om beide behandelmodules volgens de aangeboden methodes toe te passen in hun eigen behandelsetting.
De pe-module bestaat uit 13 groepsbijeenkomsten van 2 uur waaraan 6 normaal begaafde volwassenen met ass en 6 pe-partners deelnemen. Er wordt gewerkt met een gestructureerd werkboek. Per bijeenkomst wordt een deelthema behandeld met het doel om kennis en inzicht in en bewustzijn van ass te vergroten, de ass-kenmerken en de invloed ervan beter te herkennen en de coping hiermee te verbeteren. Belangrijk hierbij is dat er geleidelijk meer acceptatie en een gezamenlijk referentiekader ontstaan bij de patiënten met ass en hun pe-partners. De deelnemers mogen voor de één na laatste bijeenkomst familieleden en/of belangrijke anderen uitnodigen bij wie ze de bekendheid met ass willen vergroten.
De ToM-training is een dagklinische vervolgmodule (twee dagen per week, vier uur per dag, gedurende 13 weken) op de pe-module en heeft als doel het verbeteren van de communicatie en het verbeteren van het socioschema (bewuste en onbewuste kennis over jezelf en van jezelf in relatie tot de wereld). De ToM-training is gericht op de representaties en voorstellingen van patiënten met ass van eigen en andermans gedachten en gevoelens. De training is stapsgewijs opgebouwd volgens het ontwikkelingsmodel van Steerneman en wordt aangeboden in groepen van maximaal zes personen. Het hele programma volgt een gestructureerd draaiboek. Het programma bevat verbale onderdelen (uitleg en feedback) en niet-verbale onderdelen waarin concreet met oefeningen wordt gewerkt (psychomotorische therapie, beeldende therapie, dramatherapie).
Eens per 2 weken vindt er een groepsbijeenkomst plaats waarbij de ToM-partners van de patiënten worden betrokken om gezamenlijk het behandelproces te evalueren, waardoor de effecten beter doorwerken naar de thuissituatie.