Gezondheidsbevorderende interventies in de ggz
leerdoel Vergroten van kennis over de invloed van een gezonde leefstijl (voeding, beweging en ontspanning) en over de invloed van twee nieuwe interventies (mindfulness en hartcoherentie) op psychische stoornissen en over mogelijke toepassingen in de praktijk; tevens ervaringskennis opdoen.
Al geruime tijd is het gunstige effect van een gezonde leefstijl op psychische stoornissen bekend. Dit geldt vooral voor voeding, beweging en ontspanning. Naast het reduceren van klachten werken deze interventies ook preventief, geven ze een empowerment aan de patiënt, zijn er relatief geringe kosten mee gemoeid en zijn er vooral positieve bijwerkingen (bijvoorbeeld op de lichamelijke gezondheid). Maar hoe motiveer je patiënten om te starten en om door te gaan met deze interventies? Een eenmalig advies werkt vaak nauwelijks. Er is meer kans van slagen met een leefstijlprogramma. De opzet van en ervaringen met het programma van de poli Integrale Psychiatrie van Lentis worden besproken.
Tevens worden twee nieuwe gezondheidsbevorderende interventies toegelicht die binnen Lentis worden toegepast en worden onderzocht op effectiviteit. Hartcoherentie is een kortdurende biofeedbacktraining gericht op stressreductie en is toepasbaar bij preventie van stressgerelateerde klachten, door het vergroten van draagkracht. Mindfulness wordt middels aandachttraining (afzonderlijk) aangeboden aan zowel patiënten als hulpverleners. Deze training werkt gezondheidsbevorderend bij klachten van chronische aard en kan worden ingezet bij relatief minder ernstige problematiek. Ook is een preventieve toepassing mogelijk bij mensen zonder klachten, zoals bij hulpverleners. Er wordt een overzicht gegeven van wetenschappelijk onderzoek naar deze interventies en van mogelijke toepassingen in de praktijk. Ook kan men zelf met de genoemde interventies oefenen.