Aandachttraining of mindfulness
leerdoel Kennis verwerven over mindfulnessbenaderingen in behandelingen. Ervaren wat meditatieoefeningen voor u en uw patiënten kunnen betekenen. Leren onderscheid te maken tussen automatisch reageren of met aandacht, bewust keuzes maken en hoe dit uw gezondheid kan verbeteren.
achtergrond Mindfulness of aandachttraining werd ontwikkeld door Jon Kabat- Zinn in het Massachusetts Medical Center in de Verenigde Staten. Hij ontdekte dat meditatie het welzijn en de gezondheid van mensen in belangrijke mate kan verbeteren. Hij combineerde boeddhistische meditatiemethodes met westerse psycho- educatie en ontwikkelde zo een programma voor mindfulness-based stressreductie, waarmee hij vanaf 1979 patiënten met chronische aandoeningen behandeld heeft. Het effect van deze training was dat de klachten van pijn of angst verminderden en ook minder snel terugkeerden, waardoor de kwaliteit van leven ondanks de resterende klachten verbeterde. Aandachttraining wordt momenteel ook toegepast in de behandeling van borderlinepersoonlijkheidsstoornis (Linehan 1993) en recidiverende depressie (Segal e.a. 2000).
doel Introductie in de theorie en praktijk van aandachttraining.
methode De theoretische achtergronden, de werkzame factoren en de opzet van een aandachttraining zullen aan de orde komen. Ook zullen de eerste resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid hiervan gepresenteerd worden. Daarnaast zullen we uitgebreid oefenen met verschillende meditatievormen. Zowel de persoonlijke ervaringen met verschillende meditatievormen als de relevantie hiervan voor patiënten zullen besproken worden.
resultaat U hebt ervaren hoe het richten van uw aandacht de ervaring beïnvloedt. U heeft meer inzicht gekregen in uw automatische gedachtepatronen en lichamelijke gewaarwordingen en hoe deze uw stemming en welzijn kunnen beïnvloeden.
conclusie Aandachttraining is een veelbelovende preventieve strategie in het herkennen, hanteren en verminderen van stressreacties en psychiatrische aandoeningen zoals recidiverende depressies.