qt-tijdverlenging als bijwerking van psychofarmaca: ontwikkeling van een richtlijn
achtergrond Verschillende psychofarmaca die worden voorgeschreven aan kinderen en adolescenten hebben de bijwerking qt-tijdverlenging. Dit kan de potentieel levensbedreigende ritmestoornis torsades de pointes veroorzaken. De American Heart Association heeft in 1999 een richtlijn opgesteld over cardiovasculaire bewaking bij het voorschrijven van psychofarmaca in de kinder- en jeugdpsychiatrie. In Nederland bestaat zo'n richtlijn niet. Vanuit de praktijk merkten wij dat er onder kinder- en jeugdpsychiaters in Nederland veel onduidelijkheid bestaat over dit onderwerp. Er leek behoefte aan een richtlijn.
doel Inzicht krijgen in het bewaken van de qt-tijd door Nederlandse kinder- en jeugdpsychiaters. Opstellen van een evidence-based richtlijn.
methode Aan alle in Nederland werkzame kinder- en jeugdpsychiaters werd een enquête verzonden. Voor de statistische analyse van gegevens werd gebruikgemaakt van het programma spss versie 12.0.1. De richtlijn werd opgesteld door artsen uit de kinder- en jeugdpsychiatrie, kindercardiologie en kindergeneeskunde. Uitgangsvragen werden opgesteld en om deze te beantwoorden werd gezocht naar evidence-based literatuur.
resultaten De respons van de enquête was 52% (180/345). Van de respondenten bleek 56% (92/165) de qt-tijd te bewaken bij het voorschrijven van psychofarmaca. Van deze groep bewaakt 25% (23/92) de qt-tijd bij alle door hen voorgeschreven qt-tijdverlengende psychofarmaca. Van de respondenten gaf 26% (24/92) aan bij het bewaken van de qt-tijd praktische problemen te ondervinden. Ten slotte meldde 85% (114/134) behoefte te hebben aan een richtlijn. In de evidence-based richtlijn wordt vermeld bij welke middelen de qt-tijd bewaakt dient te worden. Middels een tweetal stroomschema's wordt geïllustreerd hoe deze bewaking gedaan kan worden.
conclusie Slechts 56% van de responderende kinder- en jeugdpsychiaters bewaakt de qt-tijd bij het voorschrijven van potentieel gevaarlijke psychofarmaca. Hopelijk draagt de opgestelde richtlijn bij aan patiëntveiligheid en duidelijkheid in de klinische praktijk.