Effectieve individuele rehabilitatie: methode, contact of context?
achtergrond Met de professionalisering van rehabilitatie in Nederland is de noodzaak voor wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit prominent geworden. De individuele rehabilitatiebenadering (irb) wordt in Nederland op brede schaal in praktijk gebracht, maar is nog nimmer met een rct onderzocht. De irb biedt een rehabilitatietraject voor mensen met langdurige psychiatrische problematiek gericht op door henzelf gekozen doelen op het gebied van wonen, werken, leren of sociale contacten.
doel Om de effectiviteit van deze benadering te toetsen werd een gerandomiseerde gecontroleerde trial uitgevoerd op vier locaties (Altrecht, ggz Eindhoven, Lentis, en bavo/Europoort).
methode Binnen de rct werd de effectiviteit van rehabilitatie door ervaren irb-begeleiders vergeleken met gebruikelijke begeleiding ('rehabilitatie as usual'). In totaal zijn 156 cliënten uit uiteenlopende settingen (ambulant, klinisch en beschermd wonen) twee jaar gevolgd: de helft in de experimentele groep. De uitkomsten werden gemeten na één en na twee jaar.
resultaten Cliënten bleken met irb-begeleiding, zowel op de korte als op de langere termijn, succesvoller in het geheel realiseren van hun doelen. Bovendien ervoeren degenen die hun rehabilitatiedoelen bereikten, een hogere kwaliteit van leven. In de presentatie wordt ingegaan op de vraag wat de werkzame elementen zijn: de gehanteerde methode, de kwaliteit van het contact of contextuele aspecten.
conclusie Uit deze studie blijkt dat rehabilitatie door in de irb opgeleide hulpverleners effectief is. De benadering kan waardevol zijn voor mensen met langdurige psychiatrische problematiek die op het gebied van wonen, werk, leren, dagbesteding en sociale contacten een wens tot verandering hebben.