Behandeling van een negatief zelfbeeld bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis
achtergrond Het hebben van een negatief zelfbeeld speelt een belangrijke rol bij veel stoornissen, o.a. bij persoonlijkheidsstoornissen. Een negatief zelfbeeld beïnvloedt verloop van behandeling negatief en kan leiden tot depressies en tot agressiviteit. Het is daarom van belang dat het zelfbeeld verbetert, zodat behandeling beter aanslaat en kans op andere symptomen/ziektes wordt verkleind. Dit onderzoek richt zich daarom op het aanbieden van een specifieke methode om het zelfbeeld te verbeteren en te bepalen of die iets toe kan toevoegen aan het effect van de reeds bestaande behandeling. Gekeken wordt naar het effect van een tertiaire- preventiemethode, namelijk een cognitief-therapeutische interventie 'Versterking Zelfbeeld', zoals die uitgevoerd wordt op het centrum voor persoonlijkheidsproblematiek (cpp) van PsyQ in Den Haag.
doel Er wordt in deze module naar gestreefd om het zelfbeeld te deconditioneren van negatieve opvattingen over zichzelf en vervolgens te herconditioneren aan positieve connotaties. Na herconditioneren zal er dus een ander samengesteld associatief netwerk rondom het zelfbeeld geactiveerd worden dan het netwerk dat eerst geactiveerd werd.
methode Een gerandomiseerde studie waarbij een controlegroep (n = 50) vergeleken wordt met een experimentele groep (n = 50). De controlegroep ontvangt reguliere behandeling, de experimentele groep ondergaat de cognitieve gedragstherapie 'Versterking Zelfbeeld'. Metingen vinden plaats voor, na en twee maanden na de laatste sessie.
resultaten Patiënten uit de experimentele conditie scoren significant beter op alle vragenlijsten vergeleken met patiënten uit de controlegroep. Gebruikte lijsten zijn de Algemene Competentie Lijst (alcos-12), de Positieve Uitkomsten Lijst (pul, de Beck depression inventary (bdi) en de Rosenberg Self-esteem list.
conclusie De cognitieve gedragstherapie 'Versterking Zelfbeeld' heeft een positief effect op mensen met een persoonlijkheidsstoornis en leidt tot aanzienlijke klachtenvermindering en een versterking van de zelfwaardering.