Urbanisatie vanuit een cultureel psychiatrisch perspectief
achtergrond De helft van de wereld bevolking leeft in een stedelijke omgeving, en de trek naar de stad is voorlopig nog niet afgelopen. Er zijn verschillende definities van het begrip grote stad, en ideeën over de culturele en psychiatrische implicaties daarvan. De ggd wordt direct geconfronteerd met dit grensvlak tussen psychiatrie en maatschappij.
doel Inzicht bieden in theorievorming over wat een grote stad 'maakt', en wat de gevolgen zijn van die elementen op mensen met psychiatrische problematiek. En: does size matter?
methode Vanuit een breder cultureel en psychiatrisch perspectief wordt een beeld geschetst van de psychiatrische patiënt in de stad. Naar aanleiding van een samenwerkingsproject tussen de ggd in Amsterdam en het Mental Health Department in New York worden verschillende grote stadsproblemen naast elkaar gehouden en vergeleken van een hele grote, en een hele kleine 'grote stad'. In hoeverre zijn grotere steden vergelijkbaar? Hoe is de zorg in zo'n grote metropool georganiseerd? Welke preventieve maatregelen zijn aangewezen en direct voor het publiek waarneembaar?
resultaten Inzicht krijgen in het fenomeen grote stad en welke gevolgen deze omgeving heeft op psychiatrische patiënten en de zorg. Discussie over preventieve activiteiten die beleidsmakers kunnen ontplooien op stedelijk niveau.
conclusie Niet elke grote stad is een metropool. Niet elke grote stad kampt met grote stadsproblemen.