De klinische karakteristieken van mensen zonder psychiatrische stoornissen, maar met hallucinaties; de betekenis van hallucinaties herbeschouwd
achtergrond Auditieve verbale hallucinaties (avh) worden van oudsher in verband gebracht met ernstige psychiatrische aandoeningen of middelenmisbruik. Het is de laatste jaren echter duidelijk geworden dat avh ook vóórkomen bij mensen zonder psychiatrische stoornissen in de algemene populatie met een frequentie rond de 5% (Van Os e.a. 2001). Deze controversiële bevinding heeft tot een debat geleid over de klinische kenmerken van mensen zonder psychiatrische stoornissen met avh. We hebben daarom deze klinische karakteristieken onderzocht in een groep van 100 'gezonde' mensen met hallucinaties.
methode Met behulp van de website www.verkenuwgeest.nl selecteerden wij 100 deelnemers met avh die verder gezond waren en 50 controlepersonen. We verzamelden informatie over persoonlijkheid, cognitief functioneren, psychiatrische geschiedenis, familiegeschiedenis en middelengebruik. Een gestandaardiseerd diagnostisch interview door een psychiater was onderdeel van de procedure.
resultaten De uitgebreide beoordeling toonde aan dat mensen met avh inderdaad verder gezond kunnen zijn. Voorlopige analyses toonden aan dat in de groep met avh niet meer persoonlijkheidsstoornissen voorkomen dan in de algemene populatie. Enkele cognitieve en persoonlijkheidskenmerken komen wel meer voor in deze groep.
conclusie Het traditionele idee dat akoestische verbale hallucinaties altijd een kenmerk zijn van ernstige psychiatrische aandoeningen is achterhaald. Hallucinaties lijken eerder een uiting van hersenprocessen die ook bij 'gezonde' mensen voorkomen.