Kennis en afstemming over kindermishandeling; de NVvP aan zet
achtergrond Kinderen van ouders met psychiatrische stoornissen hebben een grotere kans op kindermishandeling, maar dat krijgt onvoldoende aandacht binnen de psychiatrie. Psychiaters hebben meer kennis nodig van de civielrechtelijke kaders van de jeugdzorg. Het is velen niet duidelijk wat en hoe het Bureau Jeugdzorg functioneert met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (amk) en hoe de Raad voor de Kinderbescherming werkt. Psychiaters van volwassenen zijn weinig op de hoogte van de (bedreigde) ontwikkeling van kinderen en stoornissen in het ouderschap en kinder- en jeugdpsychiaters onderkennen te weinig de psychiatrische stoornissen bij ouders in relatie tot ouderschap. Indien dat zou verbeteren en de communicatie hierover ook zou verbeteren, zouden meer kinderen van ouders met een psychiatrische stoornis betere zorg krijgen. Daarbij verhoudt de Wet Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) zich op onvoldoende wijze tot de gevaren voor kinderen van ouders met een psychiatrische stoornis en kindermishandeling: moet de ouder of het kind uit huis? De NVvP kan een rol spelen in het verbeteren van kennis en het verbeteren van afstemming tussen de psychiatrie voor volwassenen, de kinder- en jeugdpsychiatrie en de jeugdzorg.
doel Het maken van een probleemanalyse over ouderschapsstoornissen en kindermishandeling, het verduidelijken van de civielrechtelijke kaders van de jeugdzorg en een analyse van de Wet Bopz inzake kindermishandeling door ouders met een psychiatrische stoornis.
methode Een overzicht geven op de van belang zijnde zorgkaders inzake kindermishandeling als inleiding voor de wettelijke context en de dilemma's en handelwijze voor de psychiatrische praktijk.
resultaat Overzicht van de voor (kinder- en jeugd)psychiaters van belang zijnde civielrechtelijke zorgkaders inzake kindermishandeling. Duidelijkheid voor de praktijkvoering en de beleidsmatige aspecten voor de NVvP.
conclusie De psychiater die zorg verleent aan ouders met een psychiatrische stoornis en hun kinderen dient meer kennis te hebben van de civielrechtelijke zorgkaders inzake kindermishandeling en de NVvP dient een actiever beleid te voeren.