Ontwerp en implementatie van een preventieprogramma bij metabole bijwerkingen
achtergrond Metabole bijwerkingen bij antipsychotica zijn evident aanwezig, hoewel het risicoprofiel per geneesmiddel verschilt. Onder andere door cardiovasculaire complicaties is de levensverwachting bij schizofrenie ten minste met tien jaar gedaald. Een recente follow-upstudie in de vs naar de implementatie van de apa-richtlijnen metabole screening (2004-2005) toont dat slechts 10-15% van de voorschrijvers deze richtlijn volgt. Binnen de ggz-instelling Symforagroep bleek in 2006-2007 dat de protocollaire screening van metabole parameters bij olanzapinemedicatie onvoldoende geïmplementeerd was.
doel Het analyseren van de herkomst van de te lage screeningspercentages. Het verhogen van deze percentages naar 100% screening volgens de richtlijnen, door middel van een projectstructuur.
methode Na een initiatief vanuit de cliëntenraad van de Symforagroep, werd in 2007 een tweejarig project gestart dat gericht is op preventie van metabole bijwerkingen. Screeningsinstrumenten en leefstijlinterventies op het gebied van beweging en voeding worden aangeboden. Deze worden geïntegreerd in de diverse behandelprogramma's.
resultaten De projectstructuur wordt beschreven, alsmede de voortgang en voorlopige resultaten van de implementatie binnen een grote ziekenhuisorganisatie met vestigingen op meerdere locaties.
conclusie Na het ontwikkelen en voorstellen van richtlijnen voor metabole screening zijn implementatieproblemen te verwachten. Dit geeft een vertraging in de preventie van cardiovasculaire problematiek. Een projectstructuur wordt voorgesteld om dit probleem op te lossen.