Is adhd bij volwassenen te voorkomen?
Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (adhd) is een frequent voorkomende chronische psychiatrische aandoening die op kinderleeftijd begint en in de meerderheid van de gevallen tot op volwassen leeftijd hinderlijke symptomen en duidelijke disfunctie veroorzaakt. Het ziektebeeld bij volwassenen staat de laatste jaren in toenemende mate in de belangstelling. De meeste volwassenen met adhd die zich nu voor behandeling melden, zijn in hun jeugd niet gediagnosticeerd en hebben niet kunnen profiteren van vroegtijdige behandeling. De vraag is in hoeverre dit bepalend is voor de ernst van hun huidige stoornis.
In dit symposium, georganiseerd door het Netwerk adhd bij volwassenen, een samenwerkingsverband van behandelaars van deze patiëntengroep, wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van de volwassen manifestaties en complicaties van adhd. Hierbij wordt ingegaan op de vraag wat de gevolgen kunnen zijn van vroegtijdige diagnostiek en behandeling en welke complicaties (in de jeugd en op volwassen leeftijd) hiermee voorkomen kunnen worden. De praktische problemen in de continuïteit van de behandeling tijdens de verschillende levensfasen, alsook de gevolgen van onbehandelde adhd, zullen besproken worden. Er wordt uitgebreid aandacht gegeven aan het optreden van delinquent gedrag en verslaving bij adhd, en de preventieve interventies die hierbij mogelijk zijn. De behandeling bij volwassenen moet niet enkel gericht zijn op de adhd-symptomen, maar ook op de frequent optredende comorbide stoornissen, die vaak eerder tot aanmelding bij de hulpverlening hebben geleid.
Aan de orde zal komen wat de invloed is van adequate behandeling van de adhd op het beloop van deze comorbide stoornissen. Ten slotte komen ook de genetische aspecten van de aandoening aan de orde, op basis waarvan ook praktische erfelijkheidsadviezen kunnen worden geformuleerd.