Resultaten van de poliklinische behandeling van jeugdige delinquenten met functionele gezinstherapie vergeleken met een ouder-gezinstraining
Op de polikliniek voor forensische jeugdpsychiatrie van de Bascule is functionele gezinstherapie (Functional Family Therapy; fft; Breuk e.a. 2006) sinds 2004 de belangrijkste interventie. fft blijkt recidive te verminderen in vergelijking met normale begeleiding (fft: 11-26% recidive; jeugdreclassering: 38-50%). Tegelijkertijd verbetert fft het gezinsfunctioneren en de communicatie en vermindert de negativiteit binnen het gezin.
Daarnaast is een hoog percentage jongeren dat vroegtijdige uitvalt (40-60%; Kazdin 1996) een groot probleem bij het behandelen van jongeren met gedragsproblemen. In fft worden in de eerste fase van de behandeling extra tijd en aandacht besteed aan het motiveren van de gezinnen.
Om te onderzoeken of fft in onze poliklinische, Nederlandse setting ook effectief genoemd kan worden, wordt sinds januari 2005 een effectstudie uitgevoerd waarin fft wordt vergeleken met pmt (parent management training) (ouder- en gezinscursus) en jeugdreclassering.
In deze lezing worden de eerste resultaten van dit onderzoek gegeven: het percentage uitvallers in fft en pmt en het effect van de behandeling op functioneren op verschillende gebieden (relaties binnen het gezin, agressie, psychische klachten). fft blijkt drop-out inderdaad te verminderen ten opzicht van pmt: 22% versus 55% haalt de eindstreep niet. Ten slotte verbetert het functioneren van het gezin en verminderen (psychische) problemen van de jongere. Ook zullen voorlopige resultaten van 12 maanden follow-up gegeven worden voor het grootste deel van de behandelde populatie.