Vroege signalering en screening ter preventie van ernstige gedragsproblemen bij kinderen
Het vertonen van antisociaal gedrag op jonge leeftijd blijkt een belangrijke voorspeller te zijn voor het ontwikkelen van onder meer delinquent gedrag, psychiatrische stoornissen en problemen in het algemeen functioneren op latere leeftijd (Loeber & Farrington 2000; Maughan & Rutter 2001). Vroege en effectieve herkenning van kinderen met een verhoogd risico op dergelijke problemen is van groot belang om passende preventie- en interventieprogramma's te kunnen bieden om een deviante ontwikkeling bij deze kinderen te kunnen voorkomen.
De Early Assessment Risk List (earl-20B en earl-21G) is een risicotaxatie-instrument dat zich richt op kinderen van 6 tot 12 jaar die gedragsproblemen vertonen en risico lopen ernstig antisociaal, delinquent en gewelddadig gedrag te gaan vertonen (Augimeri e.a. 2001). Risicovolle en beschermende factoren en gedragingen worden in kaart gebracht aan de hand van kind-, gezins- en responsiviteitsitems.
Het onderzoek dat momenteel opgezet wordt om deze lijst in Nederland te valideren zal uitgebreid besproken worden. Voor dit onderzoek wordt onder meer gebruik gemaakt van data afkomstig van een longitudinaal onderzoek naar kinderen die onder de 12 jaar voor het eerst met de politie in aanraking zijn gekomen wegens normovertredend gedrag (n = 312). Daarbij zal nader worden ingegaan op het belang van screening en signalering en de bruikbaarheid van de earl in een risicopopulatie.