Routine outcome monitoring: regelmatig meten van klachten om behandeling te evalueren
achtergrond In de ggz is er een groeiende behoefte om zicht te krijgen op het resultaat van eigen therapeutisch handelen. Om inzicht te krijgen in de effecten van een behandeling, kan routine outcome monitoring (rom) ingezet worden. rom is het periodiek meten van het psychisch functioneren van een patiënt.
doel Met rom worden de uitkomsten van behandelingen in de klinische praktijk gedocumenteerd. Meetgegevens van individuele patiënten geven de behandelaar inzicht in de geboekte vooruitgang in de behandeling. Hiermee kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat het behandelingsresultaat onterecht blijft hangen in 'partiële respons' en de patiënt chronisch ziek blijft.
methoden Binnen Rivierduinen, de afdeling Psychiatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum, is rom geïmplementeerd bij volwassen ambulante patiënten met een stemmings-, angststoornis en/of somatoforme stoornis. Speciaal daarvoor opgeleide testverpleegkundigen meten de patiënten bij aanvang, tijdens en bij afloop van de behandeling met vragenlijsten en beoordelingsschalen. Bij patiënten met een paniekstoornis worden bijvoorbeeld onder andere afgenomen de 'Paniek Opinie Lijst' en de Panic Disorder Severity Scale. Idealiter worden de metingen uitgevoerd op het moment dat er volgens het zorgprogramma een verandering in behandeling wordt overwogen.
resultaten Voorlopige resultaten laten zien dat er inmiddels bij meer dan de helft van de nieuwe patiënten met een stemmings-, angststoornis of somatoforme stoornis rom wordt uitgevoerd. Het draagvlak binnen de organisaties is sterk gegroeid sinds de start in 2002 en rom raakt steeds meer geïntegreerd in de dagelijkse praktijk. De rom-uitslagen worden steeds vaker besproken tijdens de behandelbesprekingen en evaluaties met patiënten.
conclusie De objectieve gegevens uit rom zijn voor een behandelaar een nuttige bron van extra informatie over het verloop van de klachten van zijn/haar patiënt en worden toenemend gebruikt bij het bepalen van de vervolgbehandeling.