Life-review en depressie in de derde levensfase
De derde levensfase is een relatief nieuwe levensfase in de menselijke geschiedenis. Het is een periode waarin men optimaal aan zelfontwikkeling kan doen omdat er veel vrije tijd is en de zorgtaken voor jonge kinderen zijn afgenomen en men nog in goede gezondheid verkeert. Het is een 'era of personal achievement' (Laslett 1989). Ook in deze periode kan of moet nog volop aan de eigen identiteit worden gewerkt. Het gaat om vragen als 'welke bijdrage kan en wil ik leveren aan de volgende generatie, aan de samenleving?', 'welke aspecten zou ik graag nog ontwikkelen?', 'wat zijn mijn belangrijkste waarden van waaruit ik de komende jaren wil leven?'.
Veel jongere ouderen zijn prima in staat om zelfstandig invulling te geven aan deze periode en betekenis aan het eigen leven. Maar ongeveer 13-15% van de mensen heeft last van depressieve klachten. Voor hen kan life-review een goede psychologische preventieve interventie zijn. Life-review is een gestructureerde terugblik op het eigen leven. Het doel is niet het opmaken van de eindbalans, maar het vinden van een zinvolle, betekenisvolle invulling van de derde levensfase. Het grote voordeel is dat men nog volop tijd heeft om onafgemaakte zaken op te pakken, om nieuwe richting te geven aan het eigen leven.
Een nieuwe life-review interventie voor mensen in de derde levensfase (tussen 55 en 80 jaar) met depressieve klachten wordt gepresenteerd: De verhalen die we leven. Na een korte beschrijving van deze interventie worden de resultaten van een pilotproject gepresenteerd.