Het sociaal functioneren van ouderen met schizofrenie
achtergrond Onderzoek naar het sociaal functioneren van ouderen met schizofrenie is slechts beperkt verricht. Vaker dan voorheen leven ouderen met schizofrenie buiten psychiatrische instellingen. Schizofrenie leidt in het algemeen tot ernstige beperkingen in zelfredzaamheid en sociaal functioneren. Vooral negatieve symptomen en cognitieve stoornissen veroorzaken beperkingen. Met schizofrenie samenhangende factoren zoals laag inkomensniveau, hoog percentage ongehuwden en kinderlozen, dragen daar verder aan bij. Sociale netwerken van ouderen met schizofrenie zijn kleiner dan die van gezonde leeftijdsgenoten. Bij veroudering spelen daarnaast somatische ziektes, invaliditeit en bewegingsstoornissen een belangrijke rol. Er zijn echter ook aanwijzingen dat coping op latere leeftijd verbetert en tot betere sociale adaptatie leidt.
doel Welke consequenties hebben verschillen in psychopathologisch profiel voor het sociaal functioneren bij schizofrenie op oudere leeftijd? Is er een samenhang tussen het niveau van sociaal functioneren en de aanvangsleeftijd van de stoornis?
methoden Kwalitatieve review van de internationale literatuur over dit onderwerp. De binnen ggz Buitenamstel lopende soul-studie (Schizofrenie op Oudere Leeftijd) onderzoekt psychiatrische stoornissen, cognitieve prestaties, sociaal functioneren, zorgbehoefte en kwaliteit van leven van een cohort van 120 patiƫnten boven de 60 jaar met een schizofrenie(spectrum)stoornis, zowel met een early onset als een (very) late onset.
resultaten en conclusie Uitkomsten van de kwalitatieve literatuurreview worden gepresenteerd. Tevens zullen eerste bevindingen uit het soul-onderzoek wat betreft sociaal functioneren worden besproken.