Een richtlijn voor de consultatieve psychiatrie
achtergrond In 2005 publiceerde de Geneeskundige Hoofdinspectie de resultaten van een onderzoek naar de kwaliteit van de ziekenhuispsychiatrie. Het globale oordeel was dat de ziekenhuispsychiatrie, met inbegrip van de consultatieve psychiatrie, niet transparant was en dat er tevens grote kwaliteitsverschillen bestonden tussen verschillende instellingen. Ook bleek dat psychiatrische consultgeving in huisartsenpraktijken vaak niet de beoogde vermindering in verwijsratio naar ggz-instellingen tot gevolg had. Op basis van deze bevindingen heeft de NVvP een werkgroep ingesteld met als opdracht een richtlijn voor de consultatieve psychiatrie op te stellen. Deze werkgroep stelde in juni 2007 een conceptrichtlijn vast, die na revisie op basis van commentaren, recent definitief werd vastgesteld.
doel Toelichten van de werkwijze en keuzes van de Werkgroep Richtlijn Consultatieve psychiatrie en het uiteenzetten van de vraagstellingen, opbouw, inhoud en conclusies van de richtlijn.
methode Verslaglegging en toelichting.
resultaat en conclusie De richtlijn heeft betrekking op patiënten die gezien worden in een consultatieve setting in de huisartsenpraktijk, alsook op opgenomen patiënten op klinische afdelingen van het ziekenhuis en in categorale instellingen en verpleeghuizen. In de huisartsenpraktijk is er bewijs voor de effectiviteit van psychiatrische consulten bij patiënten met depressieve en met somatoforme klachten wanneer deze ingebed zijn in een collaborative carebenadering. In het ziekenhuis zijn er eveneens aanwijzingen voor de effectiviteit van psychiatrische consulten, behalve voor consulten die beperkt zijn tot éénmalige beoordelingen op geleide van screening. De therapietrouw aan adviezen blijkt groter naarmate het professionele niveau van de consultgever hoger is, indien er na een eerste contact vervolgconsulten plaatsvinden, en indien er tevens liaisonactiviteiten naar de betreffende afdeling verricht worden. Daarnaast werd een standaard voor het verrichten van consulten opgesteld die hoofdzakelijk gebaseerd is op gepubliceerde meningen van experts.