Het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie
achtergrond Zelfdoding is een belangrijk gezondheidsprobleem in Vlaanderen, dat in dezen hoog staat in de Europese rangorde. De incidentie van zelfdodingen in Vlaanderen ligt bij mannen 37% en bij vrouwen zelfs 74% hoger dan het gemiddelde cijfer in de eu. Zelfdoding is in Vlaanderen de belangrijkste doodsoorzaak bij twintigers, dertigers en bij mannen ook bij veertigers.
doel Toelichten van de aanleiding, opzet en ervaringen met het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.
methode Na een uitgebreide epidemiologische studie en na een onderzoek naar efficiëntie van strategieën toegepast in buitenlandse suïcidepreventieprogramma's werd door de Vlaamse Gemeenschap de doelstelling geformuleerd dat de sterfte door zelfdoding tegen 2010 met 8% verminderd moet zijn ten opzichte van 2000. Er zijn 3 subdoelstellingen: reductie van het aantal suïcidepogers, reductie van suïcidale ideatie en reductie van het aantal depressies. Een groep experts heeft een actieplan opgesteld dat een pakket van initiatieven omvat die verwezenlijking van de gezondheidsdoelstelling mogelijk moet maken. Hierbij werd afstemming gezocht met lopende initiatieven binnen de sector. Het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie werd goedgekeurd door de Vlaamse regering die hiervoor de nodige financiële middelen vrijstelde. Het actieplan bestaat uit de volgende vijf strategieën: (a) het bevorderen van de geestelijke gezondheid met betrekking tot het individu en de maatschappij; (b) het bevorderen van de laagdrempelige telezorg; (c) het bevorderen van deskundigheid van professionelen en optimaliseren van de netwerking; (d) het uitlokken van zelfdoding tegengaan; (e) aandacht voor specifieke doelgroepen. Voor elk van deze punten bestaat een strategie die tijdens de presentatie verder toegelicht wordt. Tevens worden enkele randvoorwaarden beschreven in het actieplan.
conclusie Dit actieplan bouwt verder op wat bestaat in de sector en geeft de mogelijkheid om verschillende pilotprojecten op te starten. Het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie loopt ondertussen twee jaar. Met dit actieplan geven we een maatschappelijk antwoord op het fenomeen suïcide, dat breder is dan de gezondheidszorg.