Kinderen van ouders met psychiatrische problemen: interventies en hun effectiviteit
Kinderen (0-21 jaar) van ouders met psychiatrische problemen (kopp) en/of verslavingsproblemen (kvo) lopen een hoog risico om zelf ook psychiatrische problemen en/of verslavingsproblemen te krijgen. Diverse onderzoeken wijzen uit dat interacties tussen genetische, biologische, psychosociale en sociale factoren ten grondslag liggen aan deze transgenerationele overdracht van psychiatrische problemen en verslavingsproblemen.
In dit symposium wordt de huidige wetenschappelijke kennis op het gebied van kopp uiteengezet. Preventieve interventies die zijn ontwikkeld voor deze doelgroep en hun effectiviteit worden besproken.
Prof.dr. Clemens Hosman zal in het eerste deel van dit symposium een overzicht geven van de wetenschappelijke kennis over kopp/kvo en van de (inter)nationale ontwikkelingen op het gebied van effectieve preventieve interventies bij kopp/kvo. Vervolgens zullen drie effectonderzoeken naar Nederlandse preventieve interventies voor kopp/kvo worden besproken.
Vervolgens presenteren Karin van Doesum en Laura Kersten een onderzoek naar de korte- en langetermijneffecten van de moeder-baby-interventie. Dit is een preventieve interventie gericht op de interactie tussen depressieve moeders en hun baby's.
Daarna vertelt Floor van Santvoort over een recentelijk gestart landelijk onderzoek naar de Doe-praatgroep (kopp-groep). Dit is een preventieve cursus voor kinderen van ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen, in de leeftijd van 8-12 jaar.
Tot slot gaat Clary van der Veen in op een preventieve onlinecursus voor jongeren met ouders met psychische problemen, die wordt aangeboden via de interactieve website www.kopstoring.nl. Ze presenteert daarbij uitkomsten van een procesevaluatie.