Kortdurende cognitieve gedragstherapie voor kinderen en adolescenten met een buikpijnsyndroom; een pilotstudie
Chronische buikpijn is een van de meest voorkomende klachten bij kinderen. In de meeste gevallen (90%) wordt er geen organische oorzaak voor gevonden. Comorbiditeit met psychische stoornissen (angststoornis, depressieve stoornis) komt vaak voor en de kans om op latere leeftijd een psychische stoornis te krijgen is groter dan bij kinderen zonder buikpijnklachten.
Deze pilotstudie onderzoekt het effect van een kortdurende klachtgerichte behandeling voor kinderen met een buikpijnsyndroom. Kinderen (7-17 jaar) worden in zes sessies behandeld. De behandeling bestaat uit vier modules, die afhankelijk van het kind en de klacht toegepast worden: cognitieve therapie, gedragsverandering, reactie van ouders en pijnbeïnvloeding.
Bij 24 kinderen werd de diagnose buikpijnsyndroom door een kinderarts gesteld. Twee weigerden de verwijzing, twee hadden een andere stoornis als hoofddiagnose. Twintig kinderen kregen de behandeling. Eén viel uit. Van de overigen bleek de behandeling bij 65% effectief. Ouders gaven een positiever beeld dan kinderen. De inhoud van de behandeling en de resultaten van de pilotstudie worden besproken.