Multidisciplinaire gedragsbehandeling van kinderen met chronische ontlastingsproblemen
Chronische obstipatie en onzindelijkheid zijn veelvoorkomende, ernstig onderschatte klachten. Ze hebben een negatieve invloed op zowel de somatische als de psychosociale ontwikkeling van een kind. In het umc St. Radboud is een multidisciplinaire gedragsbehandeling ontwikkeld voor kinderen met chronische ontlastingsproblemen. Deze behandeling is zowel geschikt voor kinderen met functionele obstipatie als voor kinderen met ontlastingsproblemen bij een congenitale darmaandoening zoals anusatresie of de ziekte van Hirschsprung. De behandeling wordt in multidisciplinair verband uitgevoerd door de kinderpsycholoog in samenwerking met de kinderarts of kinderchirurg, de kinderfysiotherapeut en de gedragstherapeutisch medewerker.
Doel van de behandeling is zelfcontrole over de defecatie en zindelijkheid, primair door het aanleren van optimale defecatievaardigheden en vervolgens door het aanleren van zelfstandig toiletgedrag. De behandeling is klachtgericht, veelal kortdurend en toegesneden op de ontwikkelingsleeftijd van het kind en de opvoedingsvaardigheden van de ouders.
Het Nijmeegse behandelingsprotocol uitgevoerd bij individuele kinderen is bewezen effectief, evenals de op basis van dit behandelingsprotocol ontwikkelde groepsbehandeling. De gedragsbehandeling is in groepsverband mogelijk en effectief vanaf jonge leeftijd. Hierdoor kan voorkomen worden dat problemen chronisch worden.
Het ontstaan en het in stand houden van de ontlastingsproblemen worden verklaard vanuit een biopsychosociaal model, waarna het multidisciplinaire Nijmeegse gedragsbehandelingsprotocol wordt gepresenteerd.