Morele dilemma's in het proces van dwangreductie
achtergronden en doel De Universiteit Maastricht volgt in verschillende ggzinstellingen in het zuiden des lands de dwangreductieprojecten met een evaluatieonderzoek. Naast het in kaart brengen van de kwalitatieve en kwantitatieve effecten wordt het implementatieproces van het dwangreductieproject gevolgd en van feedback voorzien. Gedurende twee jaar worden bij de instellingen in drie periodes in de tijd deelonderzoeken verricht.
methode Het evalueren van het proces is primair een kwalitatief onderzoek, gericht op het lokaliseren van issues en spanningen rond het verminderen van dwangtoepassingen. Welke problemen worden er ervaren door wie, en welke (verschillende) visies en veronderstellingen over goede zorg liggen daaraan ten grondslag? Door het afnemen en het organiseren van interviews en focusgroepen met verschillende betrokkenen wordt inzicht verkregen in de alledaagse morele problemen die worden ervaren en/of voorzien.
resultaten In deze presentatie worden de eerste bevindingen ten aanzien van de morele dilemma's die worden ervaren vanuit verschillend perspectief, besproken. Centrale betrokkenen zijn cliënten, verpleegkundigen en behandelaren, familie en/of belangrijke naasten, en leidinggevenden. Morele vragen die naar voren komen, zijn onder andere; moet er eerder of juist geen dwang worden toegepast en hoe moet dat concreet vorm krijgen? Veiligheid wordt beschouwd als een belangrijke randvoorwaarde, maar betekent niet voor iedereen hetzelfde. Grenzen en verantwoordelijkheden zijn niet altijd duidelijk en deels bepaald door subjectieve ervaringen en gewoontevorming.
conclusie Door aandacht te vestigen op de morele dilemma's en spanningen vanuit verschillend perspectief ontstaat de mogelijkheid om discussie tussen betrokkenen in gang te zetten en barrières van het project te beslechten.