Disease managementprogramma's voor depressie
In Nederland zijn vanaf 1990 verschillende gezondheidszorgconcepten geïntroduceerd zoals transmurale zorg, ketenzorg en zorgprogramma's om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. In dezelfde tijd ontstond in de Verenigde Staten het concept van 'disease management' (dm). dm wordt omschreven als een totaalconcept voor de coördinatie van zorg aan mensen met chronische aandoeningen. In Nederland staat deze wijze van samenhangende zorg nog in de kinderschoenen. Alleen op het terrein van de diabeteszorg zijn er projecten waarbij deze werkwijze is geïmplementeerd. Binnen de ggz is ruime ervaring opgedaan met het ontwikkelen van richtlijnen, het opzetten van zorgprogramma's en ketenvorming en het bevorderen van zelfzorg. Dergelijke initiatieven vormen een goede aanzet tot invoering van dm, maar zijn in de meeste gevallen geen dm zoals dat is samengevat in het Chronic Care Model.
De zorg rond patiënten met depressieve stoornissen lijkt een goede kandidaat te zijn voor het invoeren van dm. Het gaat immers om een stoornis met een grote mate van recidivering en chroniciteit. Met behulp van dm kan een verschuiving plaatsvinden van (alleen) acute zorg naar een meer op tertiaire preventie gericht beleid, met als doel het verbeteren of stabiliseren van de gezondheid van patiënten met een depressieve stoornis.
Dit symposium beoogt om dm in zijn historische context te plaatsen, uitleg te geven over de verschillende componenten van dm en een voorzet te geven voor het opzetten van dm-programma's voor depressie in Nederland.