Zorg voor de chronische psychiatrische patiënt in Utrecht
In de jaren 2001-2002 werd door verschillende partijen in Utrecht (gemeente, Politie, Altrecht, cmb, sbwu, Maatschappelijke Opvang en Agis) besloten om instellingsbelangen opzij te zetten en de handen ineen te slaan om verloedering van psychiatrische patiënten en de daarmee samenhangende overlast niet alleen een halt toe te roepen, maar tevens om het tij te keren. Het motto luidde: 'streng en sociaal'.
Inmiddels behoort de overlast in Hoog Catharijne geheel tot het verleden. Patiënten zijn opgevangen in gebruikersruimtes, Hostels (ribw) en Maatschappelijke Opvang. Zij worden behandeld door Altrecht en cmb. Intensieve samenwerking tussen alle partijen heeft ertoe geleid dat twee van de drie gebruikersruimtes inmiddels alweer gesloten konden worden. Altrecht en cmb bemannen gezamenlijk een oggz-team, dat zo gauw dat kan, verwijst naar een van de drie actteams van beide organisaties, die verdere zorg leveren. Verder hebben Altrecht en cmb specifiek klinische behandelsettingen.
In samenwerking met gemeente, instellingen voor beschermd wonen, Maatschappelijke Opvang en de woningbouwcorporaties wordt aan een maatschappelijk steunsysteem gebouwd. Een speciaal hiertoe opgezette afdeling van Altrecht (Talent) zet zich in om samen met de gemeente de wmo tot een succes te maken.
Laat elke patiënt zich zo makkelijk helpen? Neen; een kleine groep biedt hardnekkig weerstand. Zij wordt gekarakteriseerd door: psychiatrische stoornissen, verslavingsproblematiek, verstandelijke beperkingen en delictgedrag. Een speciaal act-team wordt opgezet om ook deze groep te bereiken en uitstoting te voorkomen. In deze bijdrage zullen de ontwikkelingen in Utrecht worden beschreven en van commentaar voorzien.