Geestelijke gezondheidszorg voor de moeilijk bereikbare doelgroepen in Den Haag
Den Haag is een gemeente met 478.000 inwoners. Het aantal moeilijk bereikbare patiënten van de psychiatrie en verslavingszorg is niet eenduidig vast te stellen, omdat definities variëren en doelgroepen onderling overlappen. Er zijn naar schatting 1100 daklozen en 3200 problematische harddruggebruikers. Extrapolatie van landelijke cijfers levert een schatting van 2500 chronische patiënten en tussen 970 en 3260 verkommerden en verloederden. Jaarlijks worden 1570 personen gezien in acute psychiatrische nood en er zijn 930 crisisopnames en 400 inbewaringstellingen.
In Den Haag zijn alle instellingen op het gebied van psychiatrie en verslavingszorg al vroeg gefuseerd. Het beleid is gericht geweest op zorgspecialisatie gericht op de vraag en met behoud van een volledig bereik van alle doelgroepen. Met name binnen de divisies voor verslavingszorg, psychotische stoornissen en forensische psychiatrie is er zo voor de moeilijk bereikbare doelgroepen een gedifferentieerd aanbod van ketenzorg ontstaan. Er zijn teams met een functie in de signalering en toeleiding, zoals de crisisdienst en het team openbare geestelijke gezondheidszorg, er is een breed palet van gespecialiseerde zorgprogramma's en er is een actief beleid op het gebied van rehabilitatie en wonen.
Wetenschappelijk onderzoek met het casusregister van Parnassia is gericht op het thema toegankelijkheid en continuïteit van zorg voor moeilijk bereikbare groepen. Binnen het team openbare geestelijke gezondheidszorg wordt Critical Time Intervention ontwikkeld als methodiek voor gestructureerde en in de tijd beperkte zorgtoeleiding.
Er is een goede samenwerkingsrelatie met de gemeente. Het verkoopbeleid van de instelling is gebundeld, waardoor zij eenduidig naar buiten kan treden. Het beleid is erop gericht om enerzijdsregie te houden op de invulling van het eigen specialisme, maar anderzijds ook om regie over te laten voor overkoepelende stedelijke thema's.