Boekbespreking
Vergelijking van de ontwikkeling van gedragsproblemen bij jongeren in een jeugdforensisch psychiatrische kliniek en jongeren in de algemene bevolking
I.L. Bongers
po-53
Jongeren die zijn opgenomen in een jeugdforensisch psychiatrische kliniek (jfpk) vertonen ernstige gedragsproblemen die vaak samengaan met verslavingsproblematiek. Ook in de algemene bevolking zijn er jongeren die meer gedragsproblemen laten zien dan de andere jongeren, maar nog niet zijn opgenomen. Zijn er verschillen tussen beide groepen? Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat gedragsproblemen zich op verschillende manieren kunnen ontwikkelen. Er zijn individuen met gedragsproblemen vanaf de kindertijd, de zogenaamde life-course persisters. En er zijn jongeren die pas gedragsproblemen ontwikkelen in de adolescentie, 1993). Daarnaast is er natuurlijk ook een grote groep jongeren die geen gedragsproblemen in de kindertijd en de adolescentie laten zien.
In deze presentatie willen we de ontwikkeling van gedragsproblemen bespreken zoals die in een groot epidemiologisch onderzoek is gevonden en deze ontwikkelingspatronen vergelijken met die van jongeren uit een jfpk. De gedragsproblemen zijn onderverdeeld in vier categorieën: agressief gedrag (vechten), oppositioneel gedrag (driftig, koppig gedrag), heimelijk antisociaal gedrag (stelen, brandstichten), en gedrag dat in Amerika met 'status violations' wordt aangeduid (spijbelen, drugsgebruik) (Bongers e.a. 2004).
Het aantonen van verschillen of overeenkomsten in de ontwikkeling van gedragsproblemen tussen de beide groepen is van belang voor het opzetten van goede preventieve programma's.