Boekbespreking
Een stepped-caremodel voor eerste- en tweedelijns depressiezorg
J. Meeuwissen
s-27
achtergrond De stepped-carebenadering belooft een belangrijke doelmatigheidsverbetering bij psychiatrische behandeling in termen van effectiviteit en kosten. Het uitgangspunt van stepped care is dat een patiënt niet eerder of meer zorg krijgt dan nodig is, en tegelijkertijd niet later of minder dan verantwoord is, waarbij rekening gehouden wordt met de aard, de ernst en het beloop van de problematiek. doel Het ontwikkelen en evalueren van een stepped-caremodel voor het tijdig en adequaat inzetten van interventies gedurende het gehele ziektebeloop van depressie.
methode Op basis van de Multidisciplinaire richtlijn Depressie (cbo/Trimbos-instituut) en de Nederlands Huisartsen Genootschap (nhg)- standaard Depressie zijn evidence-based interventies voor diagnostiek, indicatiestelling, behandeling en follow-up gerangschikt in een steppedcare- algoritme met vijf stappen.
resultaten Het ontwikkelde steppedcaremodel geeft aan hoe beslissingen over het initiële behandelbeleid en het eventuele vervolgbeleid kunnen worden genomen op basis van klinisch relevante evaluatiecriteria en tijdsindicaties. Ook geeft het aan hoe op grond van monitoren en evalueren van het beloop van de problematiek en van tussentijdse behandelresultaten van individuele patiënten, het behandelbeleid kan worden bijgesteld door over te stappen op een in intensiteit volgende interventie.
conclusie Het stepped-caremodel sluit goed aan bij de gebruikelijke werkwijze van hulpverleners en de uitgangspunten van professionele zorg. Het stepped-caremodel heeft draagvlak gevonden in de zorgpraktijk.