Stepped care bij angst en depressie: effect, haalbaarheid en kwaliteit
achtergrond In verband met het gebrek aan capaciteit in de tweede lijn en ter verbetering van de aansluiting van de hulpverlening in de eerste en tweede lijn, wordt sinds kort onderzoek gedaan naar de effectiviteit, haalbaarheid en kwaliteit van stepped-careprogramma's in de ggz.
doel Na het volgen van dit symposium heeft de deelnemer kennis van opzet, uitkomsten, praktische problemen en uitvoerbaarheid van een aantal grote Nederlandse stepped-careprojecten bij angst- en stemmingsstoornissen. Bovendien is kennis verkregen rond de voorwaarden en wijzen van implementeren van nieuwe zorgvormen.
methode Zes presentaties van drie landelijke stepped-careprojecten met ruime mogelijkheid voor discussie en interactie.
resultaten Patiƫnten die met een stepped- careprogramma behandeld worden, reageren in het algemeen sneller op behandeling dan patiƫnten die op gebruikelijke wijze in behandeling genomen worden. Ook wordt in een stepped-careprogramma vaker evidence-based behandeld. Een goede implementatie vergt een aan de situatie ter plaatse aangepaste methodiek, waarin voorlichting en motivering van behandelaars en regelmatige terugkoppeling van hun behandelgedrag belangrijke aspecten zijn.
conclusie Een stepped-carebenadering bevordert het tempo van behandelen en verbetert de kwaliteit ervan. Het lukt echter vaak niet om het capaciteitsprobleem te verminderen vanwege de aanzuigende werking van stepped care.