Boekbespreking
Diepe hersenstimulatie bij de obsessieve compulsieve stoornis en de depressieve stoornis
L. Gabriels, Cosyns, B. Nuttin
s-20
achtergrond Diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, dbs) is een reversibele stereotactische neurochirurgische techniek die toegepast wordt ter behandeling van een aantal neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, dystonie en essentiële tremor. De reversibiliteit van hersenstimulatie en de aanpasbaarheid van diverse stimulatieparameters laten het toe therapeutische effecten te optimaliseren en neveneffecten te minimaliseren. doel Een overzicht geven van de resultaten van behandeling van de obsessieve compulsieve stoornis (ocs) en de depressieve stoornis met dbs.
resultaten Een beperkt aantal ernstig geïnvalideerde patiënten met ocs of een depressieve stoornis reageert onvoldoende op psychotherapeutische, farmacologische en electroconvulsieve behandeling. Zij komen in aanmerking voor stereotactische neurochirurgische behandeling: een capsulotomie. Door deze irreversibele ingreep verbeteren de symptomen bij ongeveer 50% van deze patiënten. Deze ingreep is echter irreversibel. In een prospectief dubbelblind onderzoek wordt bilaterale elektrische stimulatie in het crus anterius van de capsula interna onderzocht als therapeutisch alternatief voor capsulotomie. De eerste patiënt met ocs (n = 14) werd geïmplanteerd in 1998, de eerste patiënt met een depressieve stoornis (n = 3) in 2005.
conclusie dbs kan leiden tot een vermindering van symptomen, zowel bij therapieresistente ocs als bij de depressieve stoornis. Speciale aandachtspunten in de pre- en postoperatieve begeleiding van de patiënt met dbs worden toegelicht.