De effecten van (F)ACT en het belang van modeltrouw: tussenbalans bij 20 teams
achtergrond Assertive Community Treatment (act) staat te boek als een evidence-based practice. Het wordt echter meestal niet in onversneden vorm aangeboden, ook niet in Nederland. De resultaten van trials in het afgelopen decennium zijn niet altijd even positief.
doel Antwoord geven op de vragen: Heeft act een Nederlandse slag nodig? Welke modelkenmerken dragen bij aan het effect van act?
methode Twintig teams van 10 ggz-instellingen - sterk wisselend in de mate van getrouwheid aan (Functie(F)) act - participeren in dit onderzoek. Deze teams selecteerden 533 patiënten uit hun bestand die voldeden aan criteria, indicatief voor een act-zorgzwaarte (opnamen, lage Global Assessment of Functioning (gaf), dakloosheid, hoge contactfrequentie). Uitkomstmaten zijn zorgbehoeften, algemeen/sociaal functioneren, symptomen, maatschappelijke participatie, werkrelatie. In 3 jaarlijkse metingen van 2005 tot en met 2007 worden de effecten op patiëntniveau vastgesteld. Tweemaal wordt het verloop van de implementatie en de modelgetrouwheid van de teams aan act vastgesteld.
resultaat In de presentatie worden de resultaten van de eerste twee patiëntmetingen en hun relatie met kenmerken van de teams besproken.