Boekbespreking
Gezondheidsonderzoek na een ramp: wel of niet?
M. Ruijten
s-9
achtergrond Gezondheidsonderzoek na een ramp kan bijdragen aan erkenning en herkenning van getroffenen, onzekerheid over gevolgen voor de gezondheid verminderen, attributie van klachten aan de ramp verminderen en stuurinformatie verschaffen voor de zorgverlening. De beslissing over zulk onderzoek is in het verleden, mede vanwege grote publieke en politieke druk en de hoge kosten, niet altijd consistent en transparant genomen. doel Instellen van een expertgroep die het bevoegd gezag adviseert over de beslissing over al dan niet uitvoeren van gezondheidsonderzoek na een ramp, en op hoofdlijnen de vorm daarvan.
methode De opzet en werkwijze van operationele crisisorganisaties en adviesorganen op gebied van gezondheid in binnen- en buitenland zijn onderzocht, evenals criteria voor besluitvorming over onderzoek na een ramp. De samenstelling van de expertgroep is afgestemd met het kennisveld en het openbaar bestuur.
resultaten De expertgroep beschikt over drie deskundigen uit de disciplines epidemiologie, gedragswetenschappen, medische milieukunde, gezondheidsrecht, huisartsgeneeskunde, ethiek, risicocommunicatie, regionale geneeskunde (rgf; regionaal geneeskundig functionaris), toxicologie en stralingsgeneeskunde, onder onafhankelijk voorzitterschap. De expertgroep is 24/7 bereikbaar via het Centrum voor Gezondheidsonderzoek bij Rampen (cgor). Er bestaan criteria voor besluitvorming, procedures voor alarmering, opschaling en advisering en een oefenschema.
conclusie Tijdige inzet van de expertgroep bij toekomstige rampen kan hopelijk bijdragen aan betere nazorg.