Praktijkboek sociaalpsychiatrische begeleiding. Methodisch werken met ernstige en langdurige problematiek
Methodiekboeken zijn er al veel verschenen. Toch biedt deze uitgave een rijke uitbreiding aan deze collectie. De auteur is duidelijk in zijn voorwoord over de richting die het boek uitgaat en welke vooral niet te verwachten valt. Het boek is inspirerend en laat de lezer door nieuwe brillen kijken. Sommige aangesneden onderwerpen zetten aan tot nadenken. In het voorwoord geeft Koekkoek aan het debat uit de weg te gaan, maar diverse zinsneden en beschouwingen zetten wel degelijk aan tot nadenken en discussie (hoewel wellicht niet zo’n discussie bedoeld wordt in het voorwoord).
Het is duidelijk dat de auteur zijn sporen verdiend heeft in de dagelijkse sociaalpsychiatrische beroepspraktijk. Zijn taalgebruik en schrijfstijl zijn prettig en kristalhelder en sluiten ongetwijfeld aan bij de ervaringen van de praktijkgerichte lezer. Kaders en tabellen worden goed gebruikt en ondersteunen de teksten. Het boek beoogt structuur en verdieping te geven aan het handelen van hulpverleners. Het normale dagelijkse handelen van hulpverleners wordt in context geplaatst en persoonlijke dilemma’s krijgen een logisch perspectief. Naast een beschrijving van het primaire zorgproces past de auteur bestaande en gebruikte methodieken op een logische wijze in. Het boek wordt ondersteund met een waardevolle dvd met voorbeelden van verschillende gespreksmethodieken. De uitgave is praktijkgericht en prima om vanuit te werken en onderwijs te verzorgen. Mogelijk dat studenten wat moeite zullen hebben met het gevraagde basisniveau.
Is er dan niets te klagen over deze uitgave? Natuurlijk wel. Een register ontbreekt en huiswerkopdrachten zouden nog van toegevoegde waarde zijn geweest voor het gebruik in onderwijs. Eigenkrachtconferenties hadden als begrip gepast binnen de ontwikkelingen op het gebied van contextueel werken (hoofdstuk 3). Wat ik ook mis, is de aandacht voor somatische comorbide problemen. In die zin is het boek ook erg op de ‘psyche’ en de psychische stoornis gericht.
Maar… een erg goed boek. Zeer bruikbaar voor hulpverleners binnen de sociaalpsychiatrische praktijk en ook daarbuiten. Mooi lesmateriaal aangezien de verbreding tijdens de les kan plaatsvinden op basis van het verdiepende en praktijkgerichte boek. Het levert een belangrijke bijdrage om het soms chaotische palet van sociaalpsychiatrische werkzaamheden overzichtelijk en samenhangend te presenteren.
Ronald van Gool