Book review
Achtergronden van de obsessieve compulsieve stoornis: van genetische epidemiologie tot behandeling. Dubbelblinde, placebogecontroleerde additie van quetiapine bij niet-refractaire patiënten met ocs
N.C.C. Vulink, S.B.A.H.A. Fluitman, J.C.M. Meinardi,
H.G.M. Westenberg, D.A.J.P. Denys
s-4
achtergrond Additie van risperidon, olanzapine en quetiapine aan serotonineheropnameremmers (sri's) is effectief voor de behandeling van een refractaire obsessieve compulsieve stoornis (ocs). Tot op heden is nog niet onderzocht of additie van een antipsychoticum aan sri's ook effectief kan zijn bij niet-refractaire patiënten met ocs. doel Onderzoeken of additie van een antipsychoticum aan sri's effectief kan zijn bij nietrefractaire patiënten met een obsessieve compulsieve stoornis.
methode Zesenzeventig patiënten met ocs volgens de dsm-iv-criteria werden dubbelblind gerandomiseerd naar quetiapine tot 450 mg/dag in combinatie met citalopram 60 mg/dag of citalopram 60 mg/dag en placebo voor een periode van 10 weken. Geen van de patiënten was eerder behandeld met een sri in de maximale dosering. De primaire uitkomstmaat was de verandering van baseline op de Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale (y-bocs), en respons was gedefinieerd als een reductie van meer dan 35% op de y-bocs. Depressie werd gemeten met de Hamilton Rating Scale for Depression (ham-d), en angst met de Hamilton Anxiety Scale (ham-a).
resultaten Quetiapine-additie leidde tot een grotere afname van de y-bocs en Clinical Global Impression-improvement score vergeleken met placebo. Het aantal responders met een y-bocs-afname van 35% was in de quetiapine-additiegroep hoger dan in de placebogroep.
conclusie Additie van quetiapine aan citalopram kan de behandeluitkomst van niet-refractaire patiënten met ocs verbeteren.