De gestoorde geest. Wat ongewone hersenen ons vertellen over onszelf
Een boek van Eric Kandel spreekt altijd tot de verbeelding. Hij is een toponderzoeker, die op zijn hoge leeftijd (geboren 1929) nog steeds glashelder schrijft en presenteert. Ik ben ook een groot fan van zijn vorige boeken voor het brede publiek. Vooral The age of insight, over kunst en neurowetenschappen in Wenen rond de eeuwwisseling (1900), blijft een aanrader (Kanter 2012). De verwachting was dus hoog gespannen voor dit boek, waarin deze Nobelprijswinnaar al zijn ervaring bijeenbrengt om over de (gestoorde) geest te schrijven.
Allereerst, dit is een boek voor het brede publiek. De opzet is klassiek: in verschillende hoofdstukken worden de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen (depressie, schizofrenie, verslaving, etc.) besproken. De insteek is voornamelijk gebaseerd op de recente bevindingen binnen de neurowetenschappen. Het geheel leest vlot en typisch, voor Kandel, waaiert soms uit naar interessante weetjes over evolutie, samenleving en kunst.
Staat er voor de psychiater veel nieuws in? Dat niet! Maar toch een boek dat ik warm aanbeveel aan ieder die graag een toegankelijk overzicht wil hebben betreffende de stand van zaken binnen de neurowetenschappen en de psychiatrie.
- Kandel ER. The age of insight. The quest to understand the unconscious in art, mind, and brain, from Vienna 1900 to the present. New York: Random House; 2012.
Atlas Contact,
Amsterdam, 2018
318 pagina’s,
isbn 978-90-450-3566-6,
€ 24,99
G. Dom, psychiater, Boechout