Concise guide to child & adolescent psychiatry DSM-5 edition (5de ed)
Het boek is van de hand van de gerenommeerde kinder- en jeugdpsychiater Mina Dulcan en haar collega’s. Dulcan is hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie aan de Universiteit van Chicago en voormalig redacteur van het prestigieuze Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry en is bekend om haar verschillende leerboeken kinder- en jeugdpsychiatrie (Dulcan 2016).
Dit recent uitgebrachte pocketboek is handig in zijn formaat, zit inhoudelijk tussen het lijvige dsm-5-handboek en de compendiumversie van de dsm-5 en legt voornamelijk de klemtoon op ziektebeelden met een grotere prevalentie tijdens de kinderleeftijd. Zo wordt redelijk wat gewicht gegeven aan het hoofdstuk omtrent de neurobiologische ontwikkelingsstoornissen (61 blz.) en het hoofdstuk over voedings- en eetstoornissen (21 blz.). Ziektebeelden die minder relevant zijn bij minderjarigen (neurocognitieve stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, parafiele stoornissen en seksuele disfuncties) werden dan weer weggelaten. Het niet beschrijven van de dissociatieve stoornissen en de somatisch-symptoomstoornis bij kinderen en jongeren ervaar ik als een gemis.
De hoofdstukken hebben eenzelfde stuctuur waarbij achtereenvolgens klinische beschrijving (inclusief dsm-5-criteria), epidemiologie, comorbiditeit, etiologie, beloop en prognose, (differentiële) diagnostiek en behandeling aan bod komen.
De auteurs hebben het beste voor het einde bewaard: in hoofdstuk 16 van deze pocket beschrijven zij namelijk een aantal specifieke (niet-categoriale) topics die zeer relevant zijn voor de klinische praktijk. Zo komen onder andere spoedgevallen, kindermishandeling, suïcide, kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP), adoptie, acting-out,
(v)echtscheiding, somatische ziekten bij kind of ouders, overlijden van een familielid, tienerzwangerschap en obesitas aan bod. De twee laatste hoofdstukken beschrijven (in het algemeen) de behandeling van psychiatrische problemen bij kinderen en jongeren; zowel psychosociale interventies (inclusief communicatietechnieken) als psychofarmacologische behandeling worden uitvoerig beschreven. Een beperking is dat enkel Amerikaanse richtlijnen voor medicatie besproken worden.
Kortom, deze pocket is een aanrader voor elke (para)medische professional die geïnteresseerd is in psychiatrische problemen bij kinderen en jongeren en die een beknopte weergave wil hebben conform het dsm-5-classificatiesysteem.
D. Van West, kinder- en jeugdpsychiater, Antwerpen