Clinical manual of addiction psychopharmacology (2de dr.)
Clinical manual of addiction psychopharmacology is een Engelstalige uitgave van apa publishing. Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken en de eerste 9 concentreren zich telkens op één verslavend product (of klasse van producten), bijvoorbeeld alcohol, opiaten, stimulantia of sedativa. De opbouw binnen de hoofdstukken verschilt, aangezien elk hoofdstuk andere auteurs heeft. In dit opzicht is het echt een samenraapsel van kennis uit verschillende hoeken.
Het hoofdstuk over alcohol bijt de spits af. Het is meteen heel praktisch en volledig, met toch ook veel aandacht voor farmacokinetiek en -dynamiek. De medicatie wordt besproken en ingedeeld naargelang de verschillende doelstellingen: opvangen van ontwenning, abstinentie of het verminderen van roeseffect. Er wordt veel gerefereerd, wat het makkelijk maakt om nog extra informatie te vinden.
Het hoofdstuk over tabak focust niet enkel op medicatie om te stoppen met roken, maar ook op de medicamenteuze behandeling bij zwangerschap en comorbide aandoeningen zoals cardiovasculaire aandoeningen.
Bij de opiaten wordt er dan weer veel aandacht besteed aan de beschrijving van de opioïdreceptor in de farmacologie, waarna wel een opsomming volgt van medicatie voor detoxificatie en preventie van recidief.
Het hoofdstuk over cannabis heeft eerder een review-achtig karakter, met veel tabellen en referenties en relatief minder tekst.
En zo heeft elk hoofdstuk zijn eigen focus. Het laatste hoofdstuk vermeldt de verschillende methoden van psychotherapie die worden gebruikt bij verslaving en bevat een lijst van studies naar de combinatie van medicatie en psychotherapie.
In het algemeen heeft de redactie van dit boek de ambitie om volledig te zijn, maar het boet in aan structuur door de verscheidenheid aan auteurs. Het leest eerder als een review en geeft een droge opsomming van de behandelmethoden. Er is veel tekst, weinig illustraties en zeer veel referenties. Op zich een handig naslagwerk, maar door de saaie lay-out en de minder vlotte schrijfstijl nodigt het niet uit om uren in te lezen.
L. De Backer